Onderdeel van Avans Hogeschool

Aanmelden en audities

Wie zoeken we?

We zijn op zoek naar dwarsdenkers die wat te zeggen hebben over de wereld, vreemde eenden die humor gebruiken om mensen te raken, en kleinkunstenaars die hun publiek aan het denken zetten.

In de audities letten we naast je aanleg voor het vak en je beheersing van de basistechnieken ook op je reflectievermogen, je groeimogelijkheden en je persoonlijke noodzaak om op het podium te staan. Wij zoeken studenten waarin wij de potentie zien om in vier jaar tijd uit te groeien tot cabaretiers die op een eigen en oorspronkelijke manier in woord, beeld en muziek kunnen vertellen wat ze te zeggen hebben. Mensen die dit op geen andere plek kunnen doen dan op het podium.

Toelatingseisen

Voor toelating tot de voltijdopleiding dien, je te beschikken over een HAVO-, VWO- of MBO-diploma. Een speciaal vakkenpakket is niet vereist. Wanneer een student onvoldoende vooropleiding heeft, dient de student een 21+toets te behalen.

Procedure

Door auditie te doen, krijgt de opleiding een goed beeld van wie je bent en wat je al kan. Op basis van deze auditie wordt beoordeeld of iemand toegelaten wordt tot de opleiding. De auditie bestaat uit twee rondes die zullen plaatsvinden op de Koningstheateracademie, Havensingel 25, Den Bosch.

Voor de eerste ronde bereid je het volgende voor:

• Een lied, Nederlands- of Engelstalig, van een genre naar keuze, dat kan dus naast Kleinkunst bijv. ook Musical, Hip-hop of Spoken Word zijn. Zorg voor muzikale begeleiding. Wie zichzelf niet begeleidt, laat begeleiden of a capella zingt, kan gebruik maken van een karaokeband. ‘Meezingen’ op een bestaande uitvoering is niet toegestaan. Een piano en een muziekinstallatie zijn aanwezig. Indien je gebruik wilt maken van andere instrumenten dien je die zelf mee te nemen.

• Een korte voorstelling van maximaal vijf minuten. Dit kan alles zijn, zolang je het maar zelf gemaakt hebt. Dit is bedoeld om jou te leren kennen als maker/performer/comedian. Je presenteert dit materiaal als afgerond geheel.

Voor de eerste ronde krijg je een tijdvak toegewezen. De eerste ronde vindt plaats op 25 januari 2025, 23 mei 2025 en 24 mei 2025. Je krijgt op basis van je inschrijfmoment een tijdvak toegewezen op een van deze drie dagen.

Je hoort kort na je aanmelding wanneer je bent ingeroosterd. In verband met het grote aantal aanmeldingen kunnen we je vervolgens niet in een ander tijdvak inroosteren.

Op grond van de eerste auditieronde worden de auditanten geselecteerd die doorgaan naar de tweede auditieronde. Dit communiceren wij in de week na de eerste ronde.

Let op: er is maar één tweede ronde. Als je na je eerste ronde op 25 januari hoort dat je door bent naar de tweede ronde, doe je gewoon mee met de tweede ronde in juni. Je kan in de tussentijd wel meedoen met onze vooropleiding (New Comedians) om aan je auditiemateriaal te werken.

De tweede ronde vindt plaats op 13 en 14 juni 2025. Je moet op beide dagen de hele dag aanwezig zijn. Houd de data van de tweede ronde dus vrij in je agenda.

Voor deze ronde bereid je opnieuw een lied voor en voer je wederom een zelfbedachte voorstelling van maximaal vijf minuten op. Daarnaast volg je lessen in de verschillende vakken van de opleiding. Tip: trek gemakkelijke kleding aan waarin je vrij kunt bewegen.

Na de tweede auditieronde hoor je meteen of je bent toegelaten tot de voltijdopleiding of de minor.

Aanmelden voor audities

Je meldt je aan via Studielink. Selecteer de bacheloropleiding ‘Cabaret’ onder Avans Hogeschool. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor de auditie. Je aanmelding moet binnen zijn vóór 1 mei.

Aanmelden voor vooropleiding

Wil je je aanmelden voor de vooropleiding? Dan hoef je geen auditie te doen, maar schrijf je een motivatiebrief. Voor meer informatie; klik hieronder.

FAQ

Ja dat mag. Dit moet dus wel een zelfgemaakt lied zijn, en daarnaast zing je ook nog het lied van de lied-opdracht.

Nee. Als je live begeleid wil worden moet je zelf iemand meenemen.

Nee, je mag ook een karaokeband meenemen op je laptop of telefoon en deze aansluiten op de speakers die aanwezig zijn.

Hier gaat het om materiaal dat je zelf geschreven of bedacht hebt. Je mag bijvoorbeeld niet Jochem Myjer imiteren. De opleiding is gericht op makerschap, dus het is van belang dat je het materiaal dat je presenteert zelf gecreëerd hebt.

In principe niet, tenzij dit door de opleiding wordt aangegeven. Soms vraagt de commissie je iets anders mee te nemen zodat ze jou beter kunnen leren kennen als maker en performer.

De eerste ronde vindt plaats op zaterdag en zondag, hiervoor hoef je alleen aanwezig te zijn in het tijdvak op de dag die je is toegewezen. Je hoeft er de rest van dit weekend niet te zijn.

Ook de tweede ronde vindt plaats op een zaterdag en zondag. Als je door bent naar de tweede ronde moet je wél beide auditiedagen op de academie aanwezig zijn.

In de week na de eerste ronde krijg je bericht over of je door bent naar de volgende ronde. Aan het eind van de tweede ronde blijf je nog even hangen op de academie en hoor je die dag nog of je bent toegelaten tot het eerste jaar. 

Zij gingen je voor

Laatste nieuws

Het is alweer december – voor je het weet is het jaar voorbij gevlogen. Studenten, maar ook heel wat alumni zijn dit jaar weer te bewonderen op het eindejaarspodium. Pieter Derks verzorgt dit jaar de Oudejaarsconference voor de NPO.
Nooit meer iets missen? Meld je aan voor onze gloednieuwe nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het nieuws op en rondom de Koningstheateracademie.
Hard werken, veel humor. Onder begeleiding van Michiel Lieuwma en Minou Bosua geven onze eerste- en tweedejaarsstudenten hun eigen theatrale twist aan het afgelopen jaar.